MakalelerVan Psikolog

Teknoloji Destekli Danışmanlık

Teknoloji Destekli Danışmanlık

Teknoloji Destekli Psikolojik Danışmanlık, özellikle koşulları yüzyüze danışmanlık almaya elverişli olmayan kişiler için önemli bir destek mekanizması olarak karşımıza çıkmaktadır. Teknoloji destekli psikolojik danışmanlık süreçlerini tam anlamıyla bir psikoterapi süreci ile eşdeğer tutmak yerine bir ara durak ve pratik bir danışma süreci olarak görmek yararlıdır.

Bununla beraber son yıllarda telefon ile yapılan psikolojik danışmanlık uygulamalarına ve online ya da bilgisayar destekli psikoterapi uygulamalarına yönelik etkinlik araştırmalarının ve akademik yayınların sayısı da artış göstermiş ve dünya genelinde gitgide daha yaygınlaşan ve fayda sağlanan bir alan olmuştur.

TELEFONDA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK

Uzman Psikolog Hüseyin EROL 2009 yılından bu yana yeni nesil sağlık anlayışının hızla yükselen trendi olan mobil sağlık hizmetinde Türkiye’nin önde gelen şirketleri aracılığı ile psikolojik danışmanlığın mobil alanda erişilebilir olması adına ülkenin her yerinden çok sayıda kişi ile telefonda psikolojik danışmanlık projesi kapsamında görüşmeler yapmıştır.

Telefonda psikolojik danışmanlık görüşmeleri 40 dakika sürmektedir. Tüm psikolojik danışmanlık ve psikoterapi uygulamalarında geçerli olan etik ilke ve kurallar bu uygulamada da geçerlidir.

Telefonda psikolojik danışmanlık hizmeti almak için randevu alma sekmesinden başvuru talebinizi iletmeniz ya da iletişim e-postasına talebinizi ileten bir mesaj göndermeniz ve danışmanlık almak istediğiniz konu hakkında bilgi vermeniz gerekmektedir. Başvuru talebinizi takiben 24 saat içinde görüşmeniz planlanacaktır.

ONLINE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK

Online psikolojik danışmanlık görüşmeleri Skype ya da whatsap aracılığı ile gerçekleştirilmekte ve her bir görüşme 40 dakika sürmektedir. Tüm psikolojik danışmanlık ve psikoterapi uygulamalarında geçerli olan etik ilke ve kurallar bu uygulamada da geçerlidir.

Online psikolojik danışmanlık hizmeti almak için randevu alma sekmesinden başvuru talebinizi iletmeniz ya da iletişim e-postasına talebinizi ileten bir mesaj göndermeniz ve danışmanlık almak istediğiniz konu hakkında bilgi vermeniz gerekmektedir. Başvuru talebinizi takiben 24 saat içinde görüşmeniz planlanacaktır.

BİLGİSAYAR DESTEKLİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK

Bilgisayar destekli psikolojik danışmanlık görüşmeleri Skype ya da whatsap  aracılığı ile gerçekleştirilmekte ve her bir görüşme 40 dakika sürmektedir. Bilgisayar destekli görüşmeler daha yaygın olarak konuşma konusunda engeli bulunan kişilere yönelik gerçekleştirilmektedir. Görüşmelerde tıpkı diğer psikolojik danışmanlık ve psikoterapi süreçlerinde olduğu gibi psikolojik danışmanlığın temel prensiplerine ve tekniklerine bağlı kalınmak suretiyle yazılı olarak diyalog kurulmaktadır. Tüm psikolojik danışmanlık ve psikoterapi uygulamalarında geçerli olan etik ilke ve kurallar bu uygulamada da geçerlidir.

Online psikolojik danışmanlık hizmeti almak için randevu alma sekmesinden başvuru talebinizi iletmeniz ya da iletişim e-postasına talebinizi ileten bir mesaj göndermeniz ve danışmanlık almak istediğiniz konu hakkında bilgi vermeniz gerekmektedir. Başvuru talebinizi takiben 24 saat içinde görüşmeniz planlanacaktır.

Online Psikolojik Danışmanlık / Online Terapi Nedir?

Bilgisayar destekli çevrimiçi (online) psikolojik danışmanlık ya da diğer adı ile online terapi, İnternet ortamında görüntülü bağlantı aracılığıyla yapılan profesyonel psikolojik danışmanlık görüşmeleridir. Farklı ülke veya şehirlerde ikamet eden ya da sağlık vb. çeşitli sebeplerle merkezimize gelerek psikolojik danışmanlık alma olanağı bulunmayan kişilere yöneliktir.

Online Terapi Ülkelerin Geçerli Mesleki Birlikleri Tarafından Kabul Görmüş Bir Yöntem Midir?

Telepsikoloji ve Telepsikiyatri kavramları ülkemizde yakın zamanda yaygınlaşmaya başlamıştır. Bilgisayar destekli çevrimiçi (online) Psikolojik Danışmanlık adı ile tanımladığımız hizmet, ülkemizde Türk Psikologlar Derneği Etik Yönetmeliği’nin 7.4 numaralı maddesinde Geleneksel olmayan Psikoterapi Ortamları başlığı altında sınıflandırılmış olup “Online Terapi” adıyla tanımlanmaktadır (Türk Psikologlar Derneği Etik Yönetmeliği: http://www.psikolog.org.tr/turkey-code-tr.pdf ). Online Terapi, aynı zamanda Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından da kabul edilmiş bir yöntemdir ( http://www.apa.org/helpcenter/online-therapy.aspx ).

Online Terapi Görüşmesinin Yapılacağı Ortamı Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Görüşme esnasında sessizliğin sağlanması ve korunması önemlidir. Bu nedenle odada televizyon, müzikçalar ve benzeri elektronik aletlerin kapalı olması dikkatinizin dağılmaması ve görüşmenin verimli geçmesi için gereklidir.

Tıpkı yüzyüze görüşmelerde olduğu gibi online görüşmelerde de gizlilik ve mahremiyet, sağlanması gereken temel bir koşuldur. Konuşulanların başkaları tarafından duyulmasını önlemek amacıyla görüşme yapılacak odada gerekli düzenlemelerin önceden yapılmış olması önemlidir.

Görüşmelerin bölünmemesi amacıyla odaya girip çıkan insanlar olmamasına yönelik önlemler alınmalı; cep telefonunun tamamen kapalı ya da sessize alınmış ve uzak bir yerde tutulması konusunda gereken özen gösterilmelidir.

Online Terapi Hangi Durumlarda Uygun Değildir?

Psikiyatrik atak veya psikiyatrik kriz durumları için uygun değildir.

Psikotik bozukluk öyküsü olanlar için uygun değildir.

Disosiyatif bozukluklar için uygun değildir.

18 yaşın altındaki kişiler için uygun değildir.

Aile ve çift terapisi için uygun değildir.

Şiddetli depresyon, intihar düşünceleri ve kendine zarar verme gibi durumların varlığında uygun değildir.

Kişinin başkaları tarafından zarar gördüğü durumlar için uygun değildir.

Kişinin başkalarına zarar verme riskinin bulunduğu durumlar için uygun değildir.

Alkol ve Madde bağımlılığının tedavisinde uygun değildir.

Cinsel İşlev Bozukluklarının tedavisi için uygun değildir.

Uzman Psikolog Hüseyin EROL

Uzman Psikolog Hüseyin EROL 2009 yılında Dicle Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Yüksek lisans eğitimini Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uygulamalı Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Bölümü’nde tamamlamıştır. Sanata olan yoğun ilgisinden dolayı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Tv Bölümünü de okumaktadır. Bilişsel Davranışçı Terapi, Cinsel Terapiler, EMDR, Sağlık Bakanlığının Düzenlediği 3 Basamaktan Oluşan Uyuşturucu Uyarıcı Madde Bağımlılığı Tedavi Eğitimi, Şema Terapi, Tıbbi Hipnoz ve Ericksonian Hipnoterapi yaklaşımlarında eğitimlerini tamamlamıştır. Ayrıca Sağlık Bakanlığınca ‘Psikolojinin Tıbbi Müdahalelerde Bulunma Yetkinlik Belgesi’ne de ayrıca sahiptir. Columbia Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi işbirliğinde yürütülen Uluslararası Travma Çalışmaları programına katılmış, bireysel ve toplumsal travmalara müdahale üzerine eğitimler almıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir