Ekranlar çocukların beyinini yavaşlatıyor
ABD’nin Cincinnati Çocuk Hastanesi’nden uzmanlar günde 1 saatten fazla ekran karşısında zaman geçiren çocukların beyin gelişiminin yavaşladığını açıkladı. Dil becerisi, hayal dünyası, zihinsel kontrol ve öz düzenlemeden sorumlu bölgelerin ekran alışkanlığı fazla olan çocuklarda daha az geliştiği belirlendi.
Ekran dil, hayal dünyası ve zihinsel kontrolü etkiliyor
Cincinnati Çocuk Hastanesi Tıp Merkezinde yapılan bir çalışmada, doktorların önerdiğinden daha fazla saat ekran karşısında kalan çocukların, beynin dil, hayal dünyası, zihinsel kontrol ve öz düzenlemeden sorumlu kısımlarında farklılıklar olduğu buldu.
Ebeveynler çocuklara sağlıklı sınırlar koymalı
Cincinnati Çocuk Hastanesi araştırmacısı Dr. John Hutton, “Ekran tabanlı medya kullanımının küçük yaşta evlerde ve okul ortamlarında yaygın olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu bulgular, ekran karşısında geçirilen zamanın beyindeki etkilerini, özellikle de erken çocukluk döneminde dinamik beyin gelişimine olan etkilerinin anlaşılması açısından önemli. Ebeveynler çocuklara bu konuda sağlıklı sınırlar koyabilirler” dedi.
Ekran çocuğun gelişimsel testlerdeki performansını etkiliyor
Cincinnati Children’ın çalışması, JAMA Pediatrics dergisinde yayımlandı. Nisan ayında yayınlanan başka bir araştırmada da, ekranların okul öncesi çocukların dikkat alanlarını etkileyebileceğini buldu. Mart ayında yapılan başka bir çalışmada ise, cep telefonu kullanımının 18 aylık çocuklarda ifade dilini geciktirebileceğini buldu. Yapılan bir başka JAMA Pediatri araştırmasında ise ekran karşısında zaman geçiren bir çocuğun gelişimsel testlerde performansını etkileyebileceğini buldu.
Ebeveynler dijital medyayı çocuklarıyla birlikte kullanmalı
Cincinnati Children’ın çalışması, Amerikan Pediatri Akademisi’nin önerdiği ekran süresini değerlendirdi. Akademi, örneğin, 18 aydan küçük çocukların video sohbeti dışındaki tüm ekran medyasından kaçınmaları gerektiğini öneriyor. Uzmanlar ebeveynlerin dijital medyayı çocuklarıyla birlikte izlemesini öneriyor. Okul öncesi dönemdeki çocuklarda evde okuma uygulamaları ile beyin gelişimi arasındaki yararlarını gösteren bir çalışma da yayınlanmıştı.