Travma Terapisi
Travmatik yaşantılar bireylerin yaşamsal bütünlüğünü tehdit eden olaylardır. Örneğin deprem, sel gibi doğa kaynaklı afetler ya da savaşlar, terör, kazalar, cinsel ya da fiziksel saldırıya uğrama, işkence görme, çocuklukta yaşanan cinsel taciz ve tecavüzler, yaşamı tehdit eden bir hastalık tanısının konması, bir yakının kaybı gibi kişinin başa çıkma yetisini zorlayan durumlar travmatik olaylara örnek verilebilir.
Bireyler, travmatik olay sırasında veya sonrasında korku, dehşet, çaresizlik, utanç ve suçluluk gibi tepkiler verdiyse bu tür olaylar artık psikolojik açıdan travmatik olaylar ya da psikolojik travmatik olaylar (psikolojik travma) olarak adlandırılır.
Travmatik stres tepkileri kişilerin bu olayları doğrudan yaşaması, olaya tanık olması, bu tür bir olayın sevdiği birinin başına geldiğini öğrenmesi ya da bu olaylara mesleki kanallarla maruz kalması sonucu ortaya çıkabilir.
Travma sonrası görülebilen tepkiler tekil belirtilerden bozukluklara uzanan geniş bir yelpazede olup çok çeşitlidir. Psikolojik travmaların tedavisinde EMDR ve Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemlerinin etkinliği çok sayıda çalışma tarafından gösterilmiş olup uzun yıllardır güvenle uygulanmaktadır.